Csészekollekciók az Illy üzem fogadócsarnokában |
Mondhatnánk: a magyar, aki dombra ment fel, és hegyről jött
le – de ennél jóval többről van szó. Mondjuk inkább: e leleményes és szívós magyar
az Osztrák–Magyar Monarchia egykori kikötővárosát a kávévilág központjává
tette, méghozzá a gazdasági válság idején. Így lett a dombból hegy, a kikötőből
új közép-európai csomópont – s ezt a titulust Trieszttől ma sem könnyű elvitatni.
Álmot látott egy nap Francesco. Barna kávészemekről
álmodott, amelyek felkerekedtek, zötykölődtek akár több ezer kilométert is,
majd átestek az őrlés és a főzés purgatóriumán, de zamatuk, mélységük, mondandójuk
minden gyötrelem ellenére megőrződött. Francescónak valójában álmodni sem
kellet ehhez, mert a kávéíz megszállottja volt: rögeszméjévé vált, hogy a
kézen-közön elillanó aromát a parányi csésze csapdájába ejtse.
A derék férfiú nevét ez a rögeszme nem őrizte volna meg az
utókornak. Francesco nem lett volna a gasztronómia Leonardója, ha
személyiségében nem találkozik az újítók makacssága a kisiparosok
leleményességével. De találkozott, aminek egyfelől az lett a következménye,
hogy a világ kávékultúrája szemvillanás alatt kifordult a sarkából, másfelől a
„kifordító” bekerült azon felfedezők aranykönyvébe, akik nélkül hétköznapjaink
ma talán értelmezhetetlenek és élhetetlenek lennének.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZntFGmtJxj0oGc6qavH0gaKkrpRLTZZ9WPXJxyZv_uecv20YSQp5C3GBibvWTv9bxdhpkYpEXL0RTOF2HVdZSGvElcmqN6scTaxwfK2mPWhws7spforiSMVyPYlADnYJMSr1QTbtgVqpg/s640/trieszt.jpg)
Trieszt
Persze sok más szerencsés és szerencsétlen hozzávalóra is
szükség volt ahhoz, hogy egy fiatal könyvelő, akit a Francesco előtt inkább
Franznak, de leginkább Ferencnek szólítottak, fölfedezze az aromaőrzés
hétpecsétes titkát. Többek között kellett az Osztrák–Magyar Monarchia
soknemzetiségű mozgékonysága és gazdasági virágzása, kellett a mindezt
felperzselő első világháború, kellett némi impériumváltás is, amely
lehetetlenné tette a visszatérést a szülőföldre, meg csipetnyi mindenre
elszántság, hogy egy másik impériumváltás világában gyökeret lehessen verni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEij36Ce-s6FxENR6c6ChRfbsTwvbqi1kyEQiIpc8s1z5eGudnltpfg305mmO2L2jzWLEgHfBJXEQrag6MD78YxI-6bHzXSMg2kIc6vYjNF7eLPnTCvGaiH0_Yh0V8A0c1_0DYQOj5Oajrjv/s640/temesvar.jpg)
Temesvár
Amikor Temesvár Romániához került, és Illy Ferenc hazatért az
első világháborús frontról, az újdonsült államhatalom nem késlekedett behívni
őt a román hadseregbe. Illynek, a magyar asztalos és német nemzetiségű édesanya
fiának ekkor lett elege az egészből: emigrált az éppen akkoriban Itáliához
csatolt Triesztbe. Ám cseberből vederbe, diktatúrából diktatúrába került. Mint Anna
Rossi Illytől, Magyarország trieszti tiszteletbeli konzuljától, a mai üzem kulcsfigurájától
megtudjuk, amikor Ferenc emigrált, egészen az ötvenes évekig állampolgárság
nélkül maradt, mert a fasizmus idején olasz állampolgár sem akart lenni. Utoljára
a húszas évek elején járt Magyarországon, de egy otthon maradt lánytestvére
rendszeresen jött látogatóba hozzá. Azzal, hogy tizenhat évesen elhagyta
szülőföldjét, kozmopolitává vált, mindig is annak nevezte magát.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigFJrYiZ-f2GdMfep88RD8muCh2qw3ukCfNUH_AwCpR-Q_uun3edsGkTkQ-yO1JAiwB03if-hsRPNOqYFyYOGuOE2yVWdeJALEZGg312n03V6Ki2hyZGfSCbz7l13BW6I4bW8_DFCayajG/s640/_MG_6243.JPG)
Illy-történelem a trieszti üzemben
Nekünk is régi álmunk teljesült, amikor hosszas szervező munkával
végre sikerült eljutnunk oda, ahol ez az amerikai családregényekbe illő magyar sikertörténet
megvalósult: a trieszti Illy kávébirodalom szívébe.
– A család ma is magyar eredetűnek érzi magát, annak
ellenére, hogy az alapító, Illy Ferenc szülővárosa, Temesvár már régen nem
tartozik Magyarországhoz – magyarázza Francesca Toffoli, egy fiatal hölgy, aki
körbevezet bennünket az ipari központ kis házi múzeumában. A Monarchia hajdani
viruló kikötővárosának délkeleti peremén járunk, a Via Flavián ínycsiklandó
kávéillat lebeg. Az üzletpolitika folytonosságát is szemléltető, jól
összeszedett kiállításon sok minden nem utal erre a magyar eredetre. Akinek
azonban dolga akad az Illy trieszti főhadiszállásán, annak végig kell mennie a
fotótárlaton, a felfedezések sorát bemutató ábrákon, de mindenekelőtt hódolattal
a szívében kell elhaladnia a termetes matróna, minden kávéfőzők nagymamája, az
Illy Ferenc által föltalált és szabadalmaztatott Illetta előtt. Behemót jószág,
ám „ő” az aromaőrzés egyik pillére, az automata presszógépek őse: 1935 óta
teszi lehetővé, hogy forró víz helyett nagy nyomású gőz mossa ki az ízeket az
őrleményből a csészékbe. Forradalmi hozadéka a víz lehűtése a rendszerben.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTBtbzlkohw1lP-XDiopJ1Ikyv-OmeqF_JjCEHkhQNwhMEuisTgkYrd-8fXv-NF1HKc8lU5uhwDHbf1HcR0yMkvVSMDCAEhd0agOHeOdhWowslLywpK8QrH6VizxcYuGyxSEkckmA-GddG/s640/IMG_1690.JPG)
Anna Rossi Illy az Illettával
Úgy tetszik, Illy Ferenc szelleme lebeg ma is a trieszti
üzem felett, amelyet a család harmadik nemzedéke irányít: az ő alapvető
találmányait követte számos más, nem kevésbé alapvető. Így fia, Ernesto, az
élelmiszer-kémikus kávélaboratóriumokat alapított, és akadémiai tanulmányokat
folytatott, hogy tudományos szintre emelje a kávé alkímiáját. 1974-ben a cég
mérnökei kifejlesztették az első kávéfiltert, hétgrammnyi kávéőrleményt egy
előre gyártott és azonnal használható kis csomagocskában; a nyolcvanas évek
végén meghonosították a kávébab számítógépes válogatását, 2007-ben pedig az öt nemzetközi
szabadalommal védett piros kis Illy kapszulát… S mindennek alapjai egy kis temesvári
könyvelő fejéből pattantak ki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYDC9w6xNgYrKjRsAki1obqPevt009U4YppbPfvj6G6rokETcg-9DezfnsZizxPxxsUDcTkUKcSAwKHGEIRuyn2woes4Zjn40bI1iH2_I_LFF7S654I0ZKd4osfPIhYMjyIrT1kej4gtOj/s640/_MG_6269.JPG)
Az Illy „üzemi” kávézója
Riportunk a december 28-i Magyar Nemzet Magazinban
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZntFGmtJxj0oGc6qavH0gaKkrpRLTZZ9WPXJxyZv_uecv20YSQp5C3GBibvWTv9bxdhpkYpEXL0RTOF2HVdZSGvElcmqN6scTaxwfK2mPWhws7spforiSMVyPYlADnYJMSr1QTbtgVqpg/s640/trieszt.jpg)
Persze sok más szerencsés és szerencsétlen hozzávalóra is
szükség volt ahhoz, hogy egy fiatal könyvelő, akit a Francesco előtt inkább
Franznak, de leginkább Ferencnek szólítottak, fölfedezze az aromaőrzés
hétpecsétes titkát. Többek között kellett az Osztrák–Magyar Monarchia
soknemzetiségű mozgékonysága és gazdasági virágzása, kellett a mindezt
felperzselő első világháború, kellett némi impériumváltás is, amely
lehetetlenné tette a visszatérést a szülőföldre, meg csipetnyi mindenre
elszántság, hogy egy másik impériumváltás világában gyökeret lehessen verni.
![]() |
Temesvár |
Amikor Temesvár Romániához került, és Illy Ferenc hazatért az
első világháborús frontról, az újdonsült államhatalom nem késlekedett behívni
őt a román hadseregbe. Illynek, a magyar asztalos és német nemzetiségű édesanya
fiának ekkor lett elege az egészből: emigrált az éppen akkoriban Itáliához
csatolt Triesztbe. Ám cseberből vederbe, diktatúrából diktatúrába került. Mint Anna
Rossi Illytől, Magyarország trieszti tiszteletbeli konzuljától, a mai üzem kulcsfigurájától
megtudjuk, amikor Ferenc emigrált, egészen az ötvenes évekig állampolgárság
nélkül maradt, mert a fasizmus idején olasz állampolgár sem akart lenni. Utoljára
a húszas évek elején járt Magyarországon, de egy otthon maradt lánytestvére
rendszeresen jött látogatóba hozzá. Azzal, hogy tizenhat évesen elhagyta
szülőföldjét, kozmopolitává vált, mindig is annak nevezte magát.
Illy-történelem a trieszti üzemben |
Nekünk is régi álmunk teljesült, amikor hosszas szervező munkával
végre sikerült eljutnunk oda, ahol ez az amerikai családregényekbe illő magyar sikertörténet
megvalósult: a trieszti Illy kávébirodalom szívébe.
Anna Rossi Illy az Illettával |
Úgy tetszik, Illy Ferenc szelleme lebeg ma is a trieszti
üzem felett, amelyet a család harmadik nemzedéke irányít: az ő alapvető
találmányait követte számos más, nem kevésbé alapvető. Így fia, Ernesto, az
élelmiszer-kémikus kávélaboratóriumokat alapított, és akadémiai tanulmányokat
folytatott, hogy tudományos szintre emelje a kávé alkímiáját. 1974-ben a cég
mérnökei kifejlesztették az első kávéfiltert, hétgrammnyi kávéőrleményt egy
előre gyártott és azonnal használható kis csomagocskában; a nyolcvanas évek
végén meghonosították a kávébab számítógépes válogatását, 2007-ben pedig az öt nemzetközi
szabadalommal védett piros kis Illy kapszulát… S mindennek alapjai egy kis temesvári
könyvelő fejéből pattantak ki.
Az Illy „üzemi” kávézója |
Riportunk a december 28-i Magyar Nemzet Magazinban
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése