2015. szeptember 11., péntek

Kassa, a magyartalanított város

Az egykori Nemzeti Színház a Fő utcán. Fotó: Major Anita

Vegyünk egy utcát, mondjuk a Fő utcát (melyiket másikat is vehetnénk?), és sétálgassunk rajta oda-vissza – de persze ne csak térben, hanem időben is. Az efféle főutcákról temérdek zabolátlan közhelyet le lehet írni, kiváltképp ha időutazgatunk rajtuk, de ez nem szégyen, hanem állapot. Kassán – és a hajdani magyar főutcákon – azért szégyen is.


A Nemzeti Színház a békeidőkben. Fotó: Fortepan

Vegyük tehát a Fő utcát, amelyen minden évben magyar turisták tízezrei zarándokolnak a Szent Erzsébet-székesegyház, a Nemzeti Színház és az Andrássy-palota tengelyén. Aki közülük figyelmesebben jár-kel, netán kora reggel is erre téved, amikor a helybéliek igyekeznek munkába, azt átjárhatja a város (sokaknak, de a máraistáknak mindenképp: a Város) metsző idegensége, hidegsége, szervetlensége. Kassa ma már leginkább kulisszaszerű Patyomkin-telep oda nem illő elemekkel, lebegő történelemmel és a maga 2,6 százaléknyi, rejtőzködő szórványmagyarságával. 2011-ben ugyanis a 240 ezer lakosból 6382 lélek vallotta magát magyarnak. 


Kötelező haladási irány. Fotó: Major Anita

A századfordulón a 2,6 százalék még mintegy 75 százalék volt. Az egykor inkább németes település a nagy háború előtt végképp megmagyarosodott.  Ezt a békebeli állapotot tükrözték a korabeli fotók a Fő utcáról és a Dóm környékéről. Aztán jött 1918 ősze, majd 1919, amely elsöpört több évszázadnyi kultúrát, öntudatot, történelmet – és a Fő utcáról is elszippantotta mindazokat, akik nem tűntek összeférhetőnek az új csehszlovák államhatalommal. 

De még maradtak magyar cégfeliratok…


Kassa visszavétele. Fotó: Fortepan


Pünkösdi királyságnak látszott, „csak” két évtizednyi gyötrelemnek, amelynek Horthy Miklós fehér lovas bevonulása és a magyar honvédség felvonulása vetett véget 1938-ban – ennek is tanúja volt a Fő utca minden öreg patríciusházával, templomával, kávéházával és papírkereskedésével. Ahogy annak is, amint a csehszlovák hatalom visszakapaszkodik Kassán is – és eltünteti az Óvárosból a magyar feliratokat…
Egyszóval a Fő utca nem csak a közlekedés, hanem a történelem ütőere is Kassán. Ezért nem könnyű végigsétálni rajta oda-vissza. Riportsorozatban számoltunk be minderről a Magyar Idők hasábjain és online felületén.


2 megjegyzés:

  1. szerettem volna elmenni kassara,hogy lathassam ezt a regi magyar multu varost,de lehet hogy sirva fakadnek, ha meglatnam a sok szlovak tablat,utcanevet stb . es meginkabb az duhitene,ha hallanam a szlovak beszedet a kavehazakban.allandoan csak azon jarna az agyam,,,vajon milyen nevet visel ez a szlovak ajku itt melletttem,,,.

    VálaszTörlés
  2. Azért érdemes ellátogatni Kassára mindenképpen, nagyon sok a magyar emlék, és fontos a jelenlétünk is.

    VálaszTörlés