2013. október 19., szombat

Tátrai zuhanás

Szimbolikus temető a hegyoldalban

Ha ősz, akkor Tátra. A világ legkisebb magashegységében ilyenkor a legkiegyensúlyozottabb az idő és a legrövidebb a sorban állás a népszerű hágók előterében. Ha ősz, akkor vadítóan kék az égbolt, és eltűnnek az ösvényekről a vietnami papucsos műkedvelők, akik között előszeretettel arat a halál egy-egy kiadósabb augusztusi hóviharban.
Évente tíz-húsz ember. Sportemberek, rögtönző diákok, visszafordulni képtelen megrögzöttek – vagy csupán rossz helyen rossz időben, ahogy mondani szokás. Valaki döbbent „ó”-t hallat, esetleg annyit mond még, „jaj, a kötél”, valaki hosszan kiabál, más meg csak némán, elszántan zuhan. A halálkiáltások egész kórusa vésődött már a Tátra megmászhatatlan gránitfalaiba. Kicsúszás, szakadékban végződő sílesiklás, villámcsapás, virtuskodás, esetleg egy nevetségesen könnyűnek tetsző útrövidítés – mind elég ok, hogy valakinek a neve az Oszterva-nyereg alatti jelképes temető szikláira kerüljön. Évente tíz-húsz hegymászó: olyan ütemben halnak a Magas-Tátra turistái, hogy a Poprádi-tó feletti cirbolyafenyő-ligetben már nem férnek el a táblák és a fakeresztek. A Nyugati-Tátrában fekvő Zsári-völgyben néhány éve másik szimbolikus temetőt kezdtek kiépíteni.

Úton az Oszterva-nyereg felé – majd vissza ugyanezen az ösvényen a temetőhöz


Ha a csaknem kétezer méter magasságú Oszterva-nyeregből ereszkedünk alá a hegyoldalba vágott szerpentinen, amíg le nem érünk a völgybe, mindvégig a szemünk előtt lesz az egyik legszebb tátrai tengerszem. Kevés tó található ezekben a fagyos magasságokban, amelyben megélnek a halak – a Poprádi-tó ilyen kivétel. Bél Mátyás így írt róla a XVIII. században: „nagyon ízletes halak vannak itt, nevezetesen pisztrángok, és – amint hallottam – a gyomrukban igen gyakran színarany szemcsék találhatók”. E különleges pisztrángrezervátum mellett található a télen megközelíthetetlen, nyáron is már-már süket csend övezte jelképes temető a kis kápolnával, a több mint kétszáz táblával, a bronzba öntött, semmibe markoló kezekkel, a lehulló jégcsákányokkal, a fiatalemberek borostás bronzarcával és a gyetvai faragott keresztekkel.

Gyetvai keresztek és bronztáblák a sziklalépcsőn

Otkar Stáfl cseh festőművész 1936-ban alakította ki a hegyek (nem csupán a Tátra) áldozatainak kegyhelyét, a kápolna harangjára íratva: „A holtaknak emlékül, az élőknek intelmül”; de az emlékhelyet csak ’40-ben adták át a nagyközönségnek azon az ünnepségen, amelyen a szentmisét bizonyos Jozef Tiso, a tót Quisling celebrálta. S bár a Tátra turisztikai felfedezése és kiépítése elsősorban magyar és szepesi szász hegymászóknak meg nagyvonalú, vakmerő úriembereknek köszönhető, és noha a legrégebbi bronztábla egy magyar hegymászóé, azé a Wachter Jenőé, aki 1907-ben a Simon-toronyról zuhant le – a szlovákok mára már csak elvétve hagytak meg itt magyar nevet. Leginkább szlovákok, lengyelek, csehek, németek halálos baleseteinek mementóit őrzi most a jelképes temető; de az alpinisták mellett megörökítették egy 1944-es repülőszerencsétlenség áldozatainak névsorát, egy szakasz világháborús partizánét is meg egy kirándulócsoport veszteséglistáját, akiket a lavina sodort el.

Békebeli kirándulók a Tátrában (Fotó: Fortepan)

A középkor óta halnak a Tátrában kincskeresők, száműzöttek, utazók. A magashegységek a legbékésebb időben, a legenyhébb emelkedőn is mindig a halál kísértései lesznek. Arra figyelmeztetnek, hogy az igazi virtus nem egy csúcs bevétele, hanem az ereszkedés hősies fegyelmezettsége. Nem a fel szakszerűsége, hanem a lefelé citoyen kiegyezése. Ziegler György Tamás tarnowi püspök nem véletlenül állíttatott kétszáz évvel ezelőtt keresztet az egyik magas-tátrai tengerszemhez a következő felirattal: „Innen se tovább, se feljebb nem mehetsz, csak a mi urunk, Jézus Krisztus keresztje által.” Mert a hegyek vonzereje mindennél erősebb. Még az életösztönnél is.

Tátrai csúcsok vonzása – látkép az Oszterva-nyeregből


1 megjegyzés:

  1. De jókor akadtam rá erre a bejegyzésre! Örömmel olvastam, közben visszagondoltam a mi óvatos túránkra...http://amulok.blogspot.hu/2014/06/felvideki-paradicsomtol-ma-szlovak.html

    VálaszTörlés