2014. április 16., szerda

A legvörösebb föld – videoriport Dél-Tirolról

A Werk Werle osztrák–magyar erőd roncsai kétezer méteres magasságban, az egykori határvidéken


Ha azt gondoljuk, a nagy háború hajdani frontvonalai a szomorú történelmi érdekességeken és a hősi sírkerteken kívül nem kínálnak mást az arra vetődőknek, érdemes ellátogatnunk Dél-Tirol magas hegyi világába. Gleccserek, szakadékok szélén húzódnak ma is a lövészárkok. És a lelkek mélyén. 


Kapaszkodás a tiroli hegyekben


„Eredeti szerzet ez a mi magyarunk. Amerre lép, magyarul hallja megszólalni a tájat. A Ca’d Anna átalakul – Kád Annává. A Meneguzza – Meleg utcává. A Monte Asalone – Aszalóvá. No, ez az utolsó név fenemód talál. Az Asalone ugyancsak megaszalja azokat a csapatokat, amelyek rajta állanak.” Monte Cima és Cimone, Pasubio, Tonezza, Pergine, Hétközség, Valsugana, Asiago, Stilfserjoch, Slagenhaufi – Somogyváry Gyula sorait kiegészítve a végtelenségig lehetne sorolni az észak-olaszországi hegycsúcsok, hágók és katonai temetők nevét. Magyar hőstettek és hősi halottak nálunk alig(ha) ismert emlékhelyeit. Szent zónák – ahogy az egykori ellenség meghatározza ezeket a földdarabokat. Legyen szó véreiről vagy vérének kiontóiról. E területek a XXI. század elején, a centenáriumhoz közeledve újra a régió kiemelt pontjává válhatnak. Ehhez persze sok rögös évtizeden kell túl lenniük azoknak a népcsoportoknak, amelyeknek tagjai száz éve egyik pillanatról a másikra váltak az ellenség jogfosztott állampolgárává. Legyen szó németről vagy olaszról…


A roveretói békeharang, amelyet visszaolvasztott ágyúkból öntöttek. A mieinkért is szól minden este

Az első világháború nem csupán máig meghatározó véres mitológiája az észak-itáliai térségnek, de a kisebbségi öntudat elrugaszkodási pontja is. A történelmi Dél-Tirol Itália egyik kiemelkedően gazdag térsége. Ám a maga tudathasadásaival, megbélyegzett népcsoportjaival sokszor éppen olyan, mintha Erdély vagy a Délvidék mélyrétegeiben járnánk. 

Videoriportunk Dél-Tirol elfeledett frontvonaláról, hegyi erődökről és a nagy háború magyar emlékeiről: A legvörösebb föld 1-2.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése